Istoricul domeniului & figurile dominante

 

Primul proprietar al mosiei a fost vel usierul Maxut caruia Antioh Cantemir ii daruieste in 1700 pentru slujbele aduse domniei si tarii, un loc din hotarul targului Harlau. Ulterior, la 1757 casa si locul lui Maxut intra in posesia paharnicului Sandu Strudza. Din aceleasi surse reiese faptul ca Maxut a avut si aici o casa, nu stim insa daca aceasta a fost cladita pe locul actualului conac, sau in sat.

Constantin Ghika-Deleni (1846 – 1910), om politic al epocii, cel care avea sa construiasca conacul si sa planteze parcul intre 1880-1887, a fost un reprezentant veritabil al clasei elegante, al sentimentului de datorie, al jertfei, al frumusetei morale, si bunatatii innascute. Intrand in posesia mosiei de la Maxut, decide sa se stabileasca pe noua proprietate, motiv pentru care va initia catre 1880 constructia unei resedinte, dupa exemplul dat de majoritatea inaltei boiermi moldovene din epoca.

Alexandrina Polizu (1881 – 1975) a fost principala figura a domeniului, avand un control desavarsit asupra productiilor agricole, salariilor, activitatilor zilnice si asupra bunastarii tuturor oaspetilor. Era cunoscuta si indragita pentru atentia la detalii, pentru sufletul ei frumos, pentru putere si pentru pasiunea crescanda pentru cine gourmet.

p005